Mike

Mike Naert over najaar 2021

14.07.2021

Mike Naert (algemeen directeur Het Depot) blikt vooruit op het overlegcomité van aanstaande vrijdag.

"Aanstaande vrijdag vindt er een cruciaal overlegcomité plaats. Er wordt dan namelijk beslist over hoe het najaar er in onze zalen zal uitzien. Na anderhalf jaar geen publiek of beperkte toeschouwersaantallen rekent de livemuzieksector op de broodnodige volle capaciteiten; al dan niet met het Covid Safety Ticket. Op 1 september zitten we wellicht aan meer dan tachtig procent volledig gevaccineerden, waarvan alle kwetsbaren sowieso gevaccineerd zijn. Ons land heeft dit zeer goed gedaan. Net daarom moeten we vertrouwen hebben dat we dit kunnen doorvoeren zonder het risico op extra belasting van de gezondheidszorg.

Wat mijn grootste frustratie is na anderhalf jaar lobbyen en vergaderen met beleidsmensen? Ik moet steeds opnieuw uitleggen dat wij niet zomaar het rolluik openen en de dag erop kunnen beginnen. Dat kan niet, want er moet gepland, gepromoot, verkocht en georganiseerd worden. Je kan de heropstart niet organiseren op één dag of één week. Hier is tijd voor nodig.

The time is now om te beslissen wat kan als we op 1 september terug volledig aan de slag willen. Uitstel naar eind augustus is géén optie.

En dan nog. De heropstart zal geen sinecure zijn. We moeten het vertrouwen bij het publiek heropbouwen. We zitten met een overvolle kalender waardoor er bottlenecks zullen ontstaan in programmatie. De reserves zijn uitgeput. Het wordt krabben. Kortom: het najaar op het kapblok leggen, is niet meer of minder dan de doodsteek.

Vandaar mijn vraag aan de beleidsmensen. Geef vrijdag het vertrouwen aan de cultuur- en evenementensector, maar help ook mee het vertrouwen te herstellen bij de mensen. Als je dubbel gevaccineerd bent, is het risico weg, toch? We zullen moeten leven met covid. Dat is zo. Geef ons de kans om dit met hoop en optimisme te doen en niet in een angstige kramp. We kunnen dit. Echt.

Ondergetekend

Mike Naert, algemeen en artistiek directeur Het Depot"

--

Eén jaar LIVE2020: een jaar van stille podia, een jaar van grote solidariteit. De livemuzieksector start deze zomer stap voor stap terug op. Het afgelopen jaar was letterlijk donker en stil voor de livemuzieksector. De bloeiende en creatieve sector zag zich geconfronteerd met groot inkomstenverlies. Vele jobs gingen verloren. Eén groot lichtpunt: de solidariteit in en met de livemuzieksector. Tijdens lockdown #1 werd LIVE2020 opgericht. Een jaar na de opstart maakt het steunfonds een tussenstand op. Lees het overzicht via www.live2020.be.

© Anton Coene