Pre-events

Breaking Barriers Website Header

Als voorproefje voor het punkfestival in muziekcentrum Het Depot werken we samen met allerlei Leuvense organisaties met een groot hart voor muziek. Op 8 november 2019 vinden er in de binnenstad allerlei pre-events plaats!

Samen bieden we jullie een zeer gevarieerde selectie performances aan die op een of andere manier een band met de punkscene hebben. Het programma is opgevat als een echt parcours, zodat men zich van de ene naar de andere locatie kan verplaatsen zonder iets te missen.

Libertad

We zijn zeer blij dat we dit jaar tijdens de pre-events ook een performance kunnen aanbieden van Attila the Stockbroker, de relevantste en creatiefste van alle punkpoëten en eigenlijk de uitvinder van het concept 'slam poetry'. Met driehonderd woorden per minuut moet men wel opletten om te kunnen volgen, maar de inhoud is het waard.

Nog voor het begin van rap in New York koos Attila er al voor zijn gedichten in snel tempo en met zin voor ritme en intonatie naar voren te brengen. Daarnaast heeft hij ook tal van protestsongs geschreven, steeds actueel en steeds getuigend van inlevingsvermogen. Elk concert wordt spontaan een mix tussen een poëzieavond, een demonstratie van instrumenten uit de renaissance en een afrekening met alles wat misloopt in deze slechte wereld.

Locatie: café Libertad, Muntstraat, Leuven
Beginuur: omstreeks 20.30 uur
Inkom: gratis

Rock Café

Badger is een relatief jonge hardcoreband. Deze jongens uit de omgeving van Leuven met een eigenaardige voorliefde voor discopruiken zijn al actief sinds 2015 en hebben al twee EP's uitgebracht. Zelf omschrijven ze hun sound als 'hardcore punk met wat rock'n'roll-invloeden'. Live komt dit neer op snelle songs met een melodieuze ondertoon.

Locatie: Rock Café, Oude Markt, Leuven
Startuur: omstreeks 23u00
Inkom: gratis

MatraK AttaKK is een anarchocrust- en grindcoreband met wortels in de Luikse krakersscene. Dat geen enkel bandlid effectief uit Luik afkomstig is, bewijst hoe levendig en internationaal deze stad tegenwoordig is. In Luik hebben ze immers goed begrepen dat punk meer dan enkel muziek is en alle bandleden zijn dan ook intens betrokken bij allerlei vormen van activisme, zoals bijvoorbeeld Punks for Rojava, een internationaal collectief dat tracht geld in te zamelen voor de enige anarchistisch georganiseerde samenleving van het moment, de Koerdische Rojava-enclave in Noord-Syrië die het tussen de Turkse bombardementen door moet opnemen tegen plaatselijke gewapende milities die hun seksisme religieus verantwoorden.

De band heeft al door zowat elk denkbaar Europees land getourd, tenzij we verderfelijke oorden als Vaticaanstad en Monaco meetellen, en heeft al tal van releases op zijn naam. Live spelen ze in een wisselende bezetting, maar om tijdens Breaking Barriers voor een verpletterende sound te kunnen zorgen, brengen ze iedereen mee die ze kunnen optrommelen.

Locatie: Rock Café, Oude Markt, Leuven
Beginuur: omstreeks 22u00
Inkom: gratis

Musicafé

Radio Scorpio viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Al vier decennia zorgt deze vrije stadsradio voor onafhankelijke programmatie, reclamevrije uitzendingen en eigenzinnige muzikale keuzes. De hele organisatie heeft doorheen de jaren honderden vrijwilligers achter de microfoon en de mengtafel zien passeren, maar heeft ook tal van obscure bands de kans geboden in en rond Leuven een publiek op te bouwen.

De link met Breaking Barriers is duidelijk. Beide initiatieven kiezen er resoluut voor geen rekening te houden met trends, modeverschijnselen, hypes of wat de mainstreammedia de bevolking opdringen. Dit jaar wordt die gelijkenis in de verf gezet tijdens een fuif met diverse DJ's uit de huidige generatie programmamakers. Zij zullen een hele avond het beste en het hardste van zichzelf geven om aan te tonen dat de underground al veertig jaar lang de boeiendste muziek levert.

De namen van de DJ's, de programma's waaraan zij verbonden zijn en de uren waarop zij draaien, kan men vinden op de website van Radio Scorpio.

Locatie: Musicafé, Muntstraat, Leuven
Beginuur: 21u00
Inkom: 5 euro of 3 euro op vertoon van een geprint ticket voor Breaking Barriers

CinemaZed

Dit jaar werkt Breaking Barriers ook samen met Cinema Zed, de onafhankelijke filmzaal in de Leuvense binnenstad. Speciaal voor Breaking Barriers hebben zij 'More Than Life' geselecteerd, een documentaire die ze zelf als volgt omschrijven:

“Bestaan ze nog, échte punkers? Of is de ziel eruit en is punkrock louter nog een muziekgenre naast zoveel andere genres? In het verre Estland blijkt de echte punkziel alive and kicking in de persoon van Freddy Grenzmann, zanger van de Estse band Psychoterror. Hij weigert op alle vlakken zich te conformeren en heeft geen ‘gewoon leven’ naast zijn punkleven. Zo haalt hij tijdens een debat over punk uit naar oudere punkers die- behalve hun kledingstijl en muziek- mainstream zijn. Freddy bewijst met zijn dagelijkse leven dat rebellie en tegendraadsheid diepgeworteld blijven in het hart van punk."

Deze vrolijke documentaire neemt je op sleeptouw met misschien wel de laatste ‘echte’ punk. Een heldere, met momenten hilarische inkijk in de anatomie van een punkband en wat het betekent om een punker te zijn, waar dan ook ter wereld.”

Beginuur: 17:30
Inkom: 8,5 euro of 7 euro op vertoon van een ticket voor Breaking Barriers