Website Spotify

7 Belgische playlists door 7 Belgen (*)

10.02.2021

(*) die iets met Het Depot te maken hebben.

Tijdens de Week van de Belgische muziek richten we de spotlights op muziek van eigen bodem. We vroegen aan enkele 'huisdieren' van Het Depot naar hun favoriete Belgische muziek. Maak je klaar voor een bloemlezing van de Belgische muziek!

--

Jimmy Van Rietvelde
Freelance geluidstechnieker

Als er iemand is die door en door aandachtig naar livemuziek luistert, is het de geluidstechnieker wel. Niet alleen in Het Depot tref je Jimmy achter de mengtafel. Als vaste geluidsman van bands als Faces on TV, Lili Grace, Tristan en Ansatz Der Maschine is hij vaak on the road en ontdekt hij meer dan wie dan ook nieuwe muziek. Zijn favoriete Belgische band? Soon.

"Altijd een beetje onder de radar gebleven van het grote publiek, maar dat geeft niet. Volgens mij heeft Soon geen enkel slecht nummer gemaakt, maar als ik er er één moet kiezen, ga ik voor 'Serenade The City'. Telkens ik dat nummer hoor, sta ik weer op de eerste rij op een Soon show: "Dancing to the rhythm, but losing the beat". Ik mis Soon."

Jimmy maakte een Spotify playlist met Belgische bands die veel voor hem betekenen. Beluister de playlist hier!

Yacoba Corral Davalos
Freelance tourmanager

Yacoba was jarenlang actief als vrijwilliger in Het Depot. De kneepjes van het vak leerde ze bij ons, maar intussen is ze aan de slag als tourmanager van Het Zesde Metaal en backliner van Stef Kamil Carlens. Niet slecht! Tijdens de Week van de Belgische muziek zet ze graag één band in het bijzonder in de kijker:

"Toen ik lang geleden samen op school zat met Azertyklavierwerke, mocht ik hem soms al eens bezoeken op de wolk waarin hij zit als hij muziek maakt. Daar vloeit zoveel oprechte schoonheid uit, en die heeft alleen nog maar meer vorm gekregen doorheen de jaren, ondanks dat zijn muziek steeds onvoorspelbaar blijft. Het is heel mooi om met die gewaarwording samen op te groeien en tegelijk ook spannend, nu we professioneel samenwerken. Die sfeer in de muziek van Azertyklavierwerke, dat is zo puur en onvervalst. Dat is die gast die op zijn wolk in zijn keldertje muziek zit te maken, dag en nacht. Die simpele schoonheid voel je als je ernaar luistert."

Beluister hieronder de playlist die Yacoba samenstelde voor de Week van de Belgische muziek.

Mike Naert
Algemeen directeur + programmator Het Depot

Het Depot bestaat intussen 18 jaar. Sinds jaar en dag programmeert Mike Naert de bands die in Het Depot het podium beklimmen.

"Het is een selectie van nummers die in mijn Belpop geheugen gebrand staan, speciale herinneringen met zich meedragen en gewoon steengoed zijn. Ook zijn er een paar nieuwe parels in te vinden, die misschien wel in datzelfde Belpop geheugen zullen blijven hangen."

Benieuwd naar zijn favoriete Belgische bands? Ontdek ze hier!

ÃO
Artist in residence

Ão (artist in residence Het Depot) is het muzikale geesteskind van Brenda Corijn en Siebe Chau en brengt een frisse mix van Zuid-Amerikaanse gitaarklanken, subtiele elektronica en bezwerende zanglijnen in het Portugees en Engels. Voor de Week van de Belgische muziek doken zij in hun bonte platenkast.

Geert Poisquet
Vrijwilliger Het Depot

Het Depot zou niet bestaan zonder de fantastische vrijwilligers die onze concertzaal draaiende houden. Eén van hen: Geert. Het nummer dat hij wil uitlichten, is 'Gigant' van Noordkaap:

"'Gigant' is mijn Belgische lievelingsnummer. Het is een geweldige song (dito album, trouwens). Alles zit goed: de productie, de tekst ("Hoe hoger de hekken, hoe gekker de gekken, aan welke kant van het hek"), de sfeer en natuurlijk de finesse en sound van mijn Belgische gitaargod, Lars Van Bambost. Het nummer doet me ook altijd denken aan het guerilla-optreden van Noordkaap tijdens Marktrock ’94. Noordkaap kreeg toen – onterecht – géén plek op het hoofpodium op de Oude Markt. En dus organiseerde de band die bewuste 15de augustus zelf een concert in de tuin van het Oratoriënhof. Het gevolg: een ware volksverhuis. Een groot deel van de Oude Markt liep leeg en de tuin kon de toeloop nauwelijks aan. Er sneuvelden wat hekken, maar een legendarisch concert, met 'Gigant' als één van de absolute hoogtepunten.”

Joris Vaes
Programmator Het Depot

Als oprichter van Tangram Records en Loadstone Management nam Joris Vaes artiesten als Audri, AliA en Moodprint onder zijn vleugels. Sinds 2016 programmeert ook hij acts voor Het Depot.

"Deze afspeellijst is allerminst compleet, maar het zijn wel de nummers van Belgische bodem die ik thuis regelmatig opzet. De meeste heb ik al (regelmatig tot vaak) live mogen aanschouwen. Van ieder van hen ben ik écht fan. En er zitten ook veel lieve mensen tussen."

Mien Heyvaert
Vaste medewerker Het Depot

Als vaste medewerker van Het Depot ontdek je ongelofelijk veel nieuwe muziek. Daarbovenop is Mien ook actief in bands als Falup Tsar en Que La Suite Soit Douce. De Belgische band die zij tijdens de Week van de Belgische muziek extra in de verf wil zetten? Pega.

"Pega bekijkt muziek op een andere manier dan de meeste jonge bands tegenwoordig. Ze benaderen hun muziek lekker down to earth, zonder druk om 'the next big thing' te willen zijn. Pega klinkt puur en eerlijk. Er zijn niet veel te veel noten op te weinig tijd waarachter ze zich kunnen verschuilen, maar wel enorm veel dansbaarheid, crazy onstuimige vibes en dat door slechts drie dartelende grieten. Mega rock 'n' roll."