Websiteheader Free Willies

Week van de vrijwilliger: vrijwilligers van Het Depot in de kijker

05.03.2020

Deze week is het Week van de Vrijwilliger! De vrijwilligers van Het Depot spelen een sleutelrol in onze concertwerking. Dag na dag geven zo'n 250 vrijwilligers het beste van zichzelf om onze zaal draaiende te houden. Hun inzet is van onschatbare waarde. Wie zijn die vrijwilligers? Maak kennis met drie van hen: Stéphanie, Domia en Richard!

Stéphanie Verzelen (27) is al meer dan drie jaar enthousiaste vrijwilligster bij Het Depot. Op zoek naar nieuwe muzikale invloeden en gelijkgezinde mensen, kwam ze terecht in onze concertzaal!

Stéphanie Horiz

Hoe ben je in Het Depot terechtgekomen?

Stéphanie Verzelen: “Mijn verhaal bij Het Depot begon na mijn studies. Mijn vrienden gingen terug thuis wonen, terwijl ik in Leuven wou blijven. Het zorgde voor een leegte in mijn sociale leven en dus was het dringend tijd dat ik nieuwe mensen leerde kennen. Ik woonde vaker concerten in Het Depot bij en kende al iemand die er vrijwilligerswerk deed. Toen ik na een concert een flyer zag liggen, twijfelde ik niet. Dit was echt iets voor mij!”

Wat zijn de voordelen aan vrijwilligerswerk in Het Depot?

Stéphanie: “Op vlak van muziekinteresse en sociale contacten, zijn er in Het Depot heel veel gelijkgezinde vrijwilligers en ook met de vaste werknemers klikt het goed. We zijn een hechte familie. Elke keer wanneer ik in Het Depot kom, kom ik thuis. Het is voor mij een plaats waar ik de dagelijkse stress kan loslaten én een soort muzikale bubbel waar ik helemaal mezelf kan zijn. De groep vrijwilligers is bovendien heel open en divers: je wordt geaccepteerd voor wie je bent.

Hierdoor heb ik vrienden voor het leven gemaakt in Het Depot. Zo ga ik samen met een groepje vrijwilligers naar ‘De Libertad Muziekquiz’. Alles wat ik nodig had, heb ik in Het Depot gevonden: een leuke werkplek, nieuwe muziek en super toffe vrienden. Kortom: niets dan goeds over Het Depot!”

Wat is je favoriete vrijwilligersshift in Het Depot?

Stéphanie: “Hoewel ik in eerste instantie dacht dat ik helemaal niet kon tappen, is de tapshift mijn favoriete shift! Er hangt een super gezellige sfeer aan de bar van Het Depot. Je bent constant bezig, maar kan tussendoor ook een praatje slaan met de andere vrijwilligers of met mensen die drank komen bestellen. Het fijne aan vrijwilligerswerk in Het Depot is dat je zelf kan kiezen welke shift je doet, waardoor je bijgevolg doet wat je graag doet!

Leuke extra aan vrijwilligerswerk in Het Depot?

Stéphanie: “Ze houden in Het Depot rekening met je interesses. Ik ben bijvoorbeeld een creatieve duizendpoot, die ook in het dagelijkse leven bezig is met fotograferen en schrijven. Dat hadden ze snel in het snotje en daarom vroegen ze mij of ik tijdens sommige concerten de sociale media kan onderhouden. Heel erg leuk, want voor mij is het een creatieve uitlaatklep.

Bovendien is het fijn om de muziekwereld eens van een andere kant te zien. Soms komt het voor dat je artiesten letterlijk tegen het lijf loopt. Zo heb ik al een praatje kunnen slaan met BeraadGeslagen en Brihang. Vrijwilligers hebben wel respect voor hun privacy en beschouwen hen als ‘mensen die gewoon hun werk komen doen’, in dit geval: muziek maken."

Domia Rayyan (39) is een enthousiaste en zorgzame spring-in-'t-veld. Al meer dan vijf jaar ontfermt ze zich als vrijwilliger over de artiesten in de backstage van Het Depot.

Domia Horiz

Hoe ben je in Het Depot terechtgekomen?

Domia Rayyan: “Ik ben al jaren vaste klant bij Het Depot, maar door een echtscheiding kon ik plots niet meer zo veel geld uitgeven aan concerten. Na een concert in Het Depot zag ik een flyer liggen met de boodschap dat Het Depot op zoek was naar nieuwe vrijwilligers. Het was voor mij de ideale manier om nog naar concerten te kunnen gaan zonder een hap uit mijn budget te nemen. Los daarvan vond ik door dit vrijwilligerswerk ook een nieuw elan in mijn leven: de weken waarin ik mijn kinderen niet had, kon ik op een nieuwe manier gaan invullen.”

Wat is je favoriete vrijwilligersshift in Het Depot?

Domia: “Het liefst doe ik de ‘backstageshift’. Daar help je de kok van Het Depot bij het bereiden van de maaltijd voor de artiesten. Het is een hectische shift, want bandcrews zijn met veel en ze eten allemaal tegelijkertijd. Anderzijds ben je vroeger klaar en kan je het concert nog volledig meepikken. Het is leuk om zien hoe verschillend artiesten ‘on’ en ‘off stage' zijn, maar toch doe ik dit niet om artiesten te ontmoeten. Net zoals de andere vrijwilligers, kom ik voor de leuke sfeer in Het Depot.”

Wat zijn de voordelen aan vrijwilligerswerk in Het Depot?

Domia: “Vrijwilliger zijn in Het Depot is geweldig. Je maakt deel uit van een erg gezellig, leuk en succesvol huis. Als er een naam zoals Sinéad O’Connor aangekondigd wordt, ben je zo fier dat die in ‘jouw huis’ staat. Aangezien ik vaak in Het Depot ben, associëren mijn vrienden mij met Het Depot. Als ze naar een concert komen, vragen ze zich af of ik er zal zijn. Zo voelt Het Depot ondertussen een beetje aan als 'mijn Depot'. Ik ben ervan overtuigd dat mijn mede-vrijwilligers daar ook zo over denken.

Natuurlijk krijg je ook credits, waarmee je gratis naar concerten mag, maar daar is het niemand om te doen. Zo heb ik ooit een vriendin meegenomen en die vond het vrijwilligerswerk super fijn. Ondertussen is ze gestopt, maar vergeten om haar credits op te nemen. Het is de warme, familiale sfeer die primeert!”

Heb je een leuke anekdote over de backstage van Het Depot?

Domia:Een persoonlijk hoogtepunt was Kim Wilde. Er hing al heel lang een oude foto van haar in mijn kamer. De avond van haar concert hoopte ik dat ze die zou onderteken, maar ze kwam maar niet eten, dus kon ik haar ook niet ontmoeten. Ik heb uiteindelijk iemand van haar entourage aangesproken. Achteraf bleek dat de buschauffeur te zijn! Die man heeft mij meegenomen naar de kleedkamers en ervoor gezorgd dat Kim Wilde in persoon mijn foto ondertekende! Intussen heeft die een mooie plaats gekregen in mijn kamer. Super cool! Bedankt, buschauffeur!”

De Engelstalige Richard Miller (65) heeft een hart voor muziek én voor België. Sinds hij een Belgisch paspoort heeft, wil hij zijn Nederlands bijschaven. Om die reden vervoegde hij in september het vrijwilligersteam van Het Depot!

Richard

Hoe ben je in Het Depot terecht gekomen?

Richard Miller: “Ik woon al 22 jaar in België en ben sinds de Brexit in het bezit van een Belgisch paspoort. Voor mijn werk ben ik heel Europa rondgereisd, waardoor ik nooit een breed sociaal netwerk heb uitgebouwd in België. Om die reden zocht ik iets waar ik mijn Nederlands kon oefenen én nieuwe mensen kon leren kennen. Daarbovenop ontdek ik ook nog een heleboel nieuwe muziek! Het nuttige wordt hier aan het aangename gekoppeld!”

Wat is je favoriete vrijwilligersshift in Het Depot?

Richard: “Ik doe meestal de backstageshift. Vooral omdat ik een beetje schrik had om Nederlands te spreken in public, maar ook omdat je shift vroeg eindigt en je het concert van die avond volledig kan zien. Super tof, want zo ontdek je enorm veel nieuwe muziek!

Op een bepaald moment was het tijd om mijn comfortzone te verlaten. Ik ben immers naar hier gekomen om beter Nederlands te leren. De tapshift leek me daar ideaal voor, omdat het vocabularium aan de toog beperkt is. Nu ik die shift een aantal keer gedaan heb, is tappen mijn favoriete shift geworden. Het is super gezellig achter de bar van Het Depot en mijn barwoordenschat staat inmiddels op punt!”

Wat zijn de voordelen aan het vrijwilligerswerk in Het Depot?

Richard: “Zowel de vrijwilligersgroep als de vaste werknemers zijn heel erg open en sociaal. Je leert eenvoudig nieuwe mensen kennen en ik kan op die manier ook telkens weer mijn Nederlands oefenen!"

Waarom zou je iemand aanraden om vrijwilliger te worden van Het Depot?

Richard: “Het is het zeker waard om venues zoals Het Depot te ondersteunen. Je betaalt je niet blauw aan een ticket, kan alle genres zien en de sfeer is heel erg huiselijk en warm. Als je gelooft in de sociale kracht van een zaal zoals Het Depot, zou ik zeggen: meld je aan als vrijwilliger! Het is echt de moeite waard!”

--

Wil je na het lezen van dit artikel ook vrijwilliger worden in Het Depot? Heb je nog wat vrije tijd die je graag wil doorbrengen in een warme, sociale en bruisende omgeving? Laat dan zeker van je horen!