58902336 10157380813596349 8091996295817854976 O

Open brief Mike Naert (algemeen en artistiek directeur Het Depot)

14.07.2020

"Beste bezoekers van Het Depot

It's been a while. Op 11 maart vond ons laatste concert plaats met Samantha Fish. Sindsdien is het muisstil in onze zaal. Door de coronacrisis moesten alle zalen op slot en mochten we geen concerten meer organiseren. De schade op de muzieksector is enorm.

Sinds 1 juli is het toegelaten om - met beperkte capaciteit en inachtname van heel wat maatregelen m.b.t. social distance - weer concerten te organiseren. We zijn verheugd dat we jullie met de Anderhalvemetersessies in de tuin van M Leuven opnieuw twaalf dagen muziek kunnen aanbieden. Het zal voor een beperkte capaciteit van ongeveer 280 toeschouwers zijn. Normaliter verwelkomen we tijdens M-IDZOMER in diezelfde binnentuin zo'n 1500 bezoekers. Maar het zal zo'n deugd doen om opnieuw artiesten op een podium te kunnen zetten. Het zal vreemd zijn in deze omstandigheden en we weten dat dit geen duurzaam model is om concerten te organiseren.

Jammergenoeg weten we dat deze situatie nog vele maanden zal aanhouden. Wellicht zal de muzieksector in totaal meer dan een jaar niet op een economisch rendabele manier kunnen werken. Dit heeft als gevolg dat vele medewerkers een jaar op werkloosheid zullen zitten met 30% loonsverlies. Dat duizenden freelance artiesten en techniekers het zullen moeten stellen met een zeer karig overbruggingsrecht. We hopen dat de overheid de muziek- en cultuursector overeind houdt. Dat we binnen een jaar terug naar festivals as we know it kunnen. Dat we terug volle, extatische avonden in Het Depot mogen meemaken. Maar vooral: dat onze sector weer kan bloeien en floreren als tevoren.

Mag ik u daarom vragen het solidariteitsfonds LIVE2020 te steunen? Door een deel van je normale concert- of festivalbudget op te offeren, draag je bij aan de toekomst van de Belgische livesector. LIVE2020 solidariteitsfonds wil artiesten en hun gehele entourage steunen om door heel deze crisis te geraken. LIVE2020 steunt relance initiatieven en zorgt er bijgevolg voor dat er tóch nog concerten kunnen georganiseerd worden, ook al zijn ze verlieslatend. Het is écht belangrijk dat onze artiesten kunnen blijven spelen en - natuurlijk - ook dat we jullie, ons trouwe publiek, blijvend laten proeven en genieten van muziek. Muziek is immers immens belangrijk voor ons bruto nationaal geluk.

Nogmaals: we zijn overgelukkig jullie twaalf dagen muziek te kunnen aanbieden in M Leuven. Neem zeker eens een kijkje naar het parallel concertprogramma in het Heilig Drievuldigheidscollege en naar alle activiteiten in het kader van Anderhalvemetersessies in Leuven. Ik betuig mijn zeer grote dank aan Stad Leuven om dit mogelijk te maken. Los daarvan a special shout out naar de mensen van Leuvenement en onze jarenlange beste vrienden van M Leuven. We love you forever voor dit.

Mike Naert
Algemeen en artistiek directeur, Het Depot"