dontmindthefuture

(Don't) Mind The Future: 5 gesprekken over de toekomst van de muzieksector

03.02.2021

Vijf dagen, vijf gesprekken, vijf thema’s.

VI.BE, Het Depot, OLT Rivierenhof en Trix lanceren met ‘(Don't) Mind the future' vijf gesprekken over de toekomst van de muzieksector. Tijdens de Week van de Belgische muziek worden vijf dagen lang vijf verschillende thema’s aangesneden. Het doel? Elkaar inspireren en samen tot nieuwe inzichten komen. Van 8 tot 12 februari vindt er elke dag van 12u30 tot 13u30 een nieuw gesprek plaats, live te volgen via Facebook of Spotlight.

Ontdek het volledige programma hieronder.

HOE DIGITAAL IS DE MUZIEKINDUSTRIE IN 2025?
08.02.2021 - (12:30 - 13:30)

Het voorbije jaar was er één van in allerijl projecten digitaliseren. Uit die chaos ontstonden ook heel wat vooruitstrevende initiatieven. Laten we deze weldra achter in het coronatijdperk? Of zijn ze het begin van een evolutie in nieuwe modellen voor onze muzieksector?

Moderator Noonah Eze (DJ Black Mamba) werpt een blik op de toekomst met Fredo De Smet (Media & Culture Fast Forward), Ineke Daans (Head of [PIAS] Branded Communications), Birger De Geyter (co-founder META, commercieel directeur & e-sports expert) en Hervé Verloes (directeur XR Production Poolpio, immersive content studio).

Aly Gillani (label representative bij Bandcamp) licht in een keynote toe hoe Bandcamp naar de toekomst kijkt en welke (nieuwe) digitale inkomstenmodellen zij identificeren.

DE ECONOMISCHE IMPACT VAN DE CORONACRISIS: HOE STARTEN WE DE RELANCE? 09.02.2021 - (12:30 - 13:30)

Hoe groot is de economische schade in de Belgische muzieksector na 2020? Hoeveel bloed zijn we echt verloren? Hoeveel inkomsten zijn er mislopen? Moderator Mike Naert (Het Depot) maakt de balans op met Herman Schueremans (organisator Rock Werchter), Christian Pierre (oprichter Musickness), Coralie Berael (venue manager Vorst Nationaal) en Toon Martens (managing director Sony Music).

Kurt Melens (algemeen directeur Handelsbeurs) schetst de impact op de volledige waardeketen. Ook getuigenissen, verzameld door solidariteitsfonds LIVE2020, worden voorgelegd.

WAT IS DE IMPACT VAN BELGISCHE MUZIEKCULTUUR OP DE MAATSCHAPPIJ 10.02.2021 (12:30 - 13:30)

Cultuur kan niet fysiek beleefd worden. Wat is het gevolg daarvan? En wat is de impact van de Belgische muziekcultuur op het mentaal welzijn van onze maatschappij in het algemeen? Rrrita Jashari (programmator VK), Frederik Sioen (coördinator Kunstenoverleg Gent), Flor Houter (hulpverlener JAC Vlaams-Brabant) en IKRAAAN (muzikant) schuiven aan en hebben het over gemeenschapsvorming en het belang van een gezonde cultuursector voor de samenleving. Dit gesprek wordt geleid door moderator Layla El-Dekmak (Radio 1).

De inleiding van dit gesprek gebeurt door Tom Kestens (Artist & Strategy consultant, adviseur van minister Vandenbroucke). Als drijvende kracht achter de Artiestencoalitie en de Crisiscel Cultuur blikt hij met ‘Het jaar nul - pleidooi voor een doorstart’ terug op een crisisjaar dat onze oude problemen op scherp zette. Daarin legt hij de focus op het kwetsbare eco-systeem rond kunstenaars, de gebrekkige sociale bescherming en de nood aan fair practice.

NAAR EEN INCLUSIEVE LIVESECTOR 11.02.2021 (12:30 - 13:30)

Inclusiviteit is het nieuwe normaal, maar we schieten als livesector zwaar tekort. Hoe kunnen we weg van de afvinkcultuur? Hoe pakken we het in plaats daarvan duurzamer aan? Inleiding gebeurt door Bart Rogé (directeur Demos). Hierna trachten Mehdi Maréchal (coördinator Darna), Elisabeth Severino Fernandes (oprichter Mama’s Open Mic), Rachida Lamrabet (sCan & Do Sociaal Fonds Podiumkunsten) en Dieter Sermeus (algemeen directeur Trix) de basis te leggen voor een ‘road map’ die een eerste houvast kan geven op weg naar een inclusieve livesector. Het gesprek wordt gemodereerd door Jaouad Alloul.

Voorbeschouwing gebeurt door Koolcast, een Vlaamse talkshow die een frisse kijk levert op de leefwereld van jongeren. Samen met DJ Masai (bankier, DJ en ondernemer) nemen hosts Alex, Jay en Wassim inclusiviteit in de livesector onder de loep. Wat betekent dit voor hen? Wat kan beter?

MUZIKALE TERZAKE
12.02.2021 - (12:30 - 13:30)

Om de week af te sluiten, blikken we terug op alle voorgaande gesprekken. We halen de sterkste, meest opvallende quotes en ideeën nog eens boven, en zoeken naar een gepaste conclusie voor deze inspirerende week.

Frank Vandenbroucke (minister Sociale Zaken en Volksgezondheid), Jan Jambon (minister-president van Vlaanderen, met o.a. bevoegdheid voor cultuur) en Hilde Crevits (viceminister-president van de Vlaamse Regering) geven hun standpunt over de topics van de afgelopen week.

Op basis daarvan gaat moderator Jan Pauly (VI.BE) het afsluitende gesprek aan met Leen Laconte (directeur oKo), Esther Lybeert (muzikant), Jan Van Esbroeck (CEO Sportpaleis Groep) en Mike Naert (Het Depot, Live Sector Overleg, Crisiscel Cultuur).