MeetTheChefs

Backstage: De chefkoks van Het Depot

07.10.2019

Liefde gaat door de maag. In muziekcentrum Het Depot is dat niet anders. Jaarlijks worden er zo'n 250 concerten georganiseerd, waarbij de artiesten telkens voor of na de show een heerlijke maaltijd verorberen. Wie zijn de gezichten achter al dat lekkers? Tijd voor een interview!

Veronique Batens en Maarten Hedebouw zijn al tien jaar lang kok-aan-huis van Het Depot. Voordien was het steeds artistiek directeur Mike Naert die de maaltijden verzorgde. Nu staat ie één keer per maand nog eens aan het (keuken)roer, maar door de hoeveelheid aan concerten is het niet meer mogelijk om steeds alleen de keuken te bemannen.

--

Hoe lang werk je al als kok voor Het Depot?

Mike Naert: In de beginjaren van Het Depot werkten we steeds met één vaste kok, maar die smeet er soms met zijn klak naar. Ik kook heel graag, dus ik viel steeds in als hij niet kon. Uiteindelijk werd ik - naast programmator en artistiek directeur - de vaste kok. Het aantal concerten is ondertussen verdriedubbeld, dus nu is dit niet meer haalbaar, maar probeer ik minstens één keer per maand te koken; meestal voor de artiesten die ik persoonlijk ken. Wanneer bijvoorbeeld Novastar speelt, een band en crew waar wel wat oude bekenden in zitten, probeer ik te koken. Koken is het moment om mijn gedachten te verzetten. Na een drukke dag kan ik er echt naar uitkijken om in alle rust gewoon uien te snijden.

Véronique Batens: Alles begon tien jaar geleden met de allereerste editie van M-IDZOMER, waar ik samen met Maarten (cfr. andere kok van Het Depot) voor de VIP’s en artiesten kookte. Sinds april werk ik één jaar vast als kok voor Het Depot.

Je zal wel vanalles meemaken als je voor (bekende) muzikanten kookt.

Véronique: Ik heb veel verhalen, maar het strafste maakte ik mee toen ik voor Slayer kookte. In de namiddag kwam de band aan in de concertzaal, maar juist op dat moment viel alle elektriciteit uit. Het resultaat: de band zat volledig vast en ze konden hun materiaal niet naar boven brengen. Uit pure miserie belandden ze in de keuken, waar ze op zoek gingen naar een cola, maar die stond niet koud. Dan maar een koffietje? Dat apparaat werkte ook niet. We hadden ervoor wentelteefjes gemaakt en die vielen in het oog van één van de bandleden, waarop deze riep: “Hey, you know they have French toast!”. Je zag ze allemaal smelten: hun masker viel af en de rest van de dag was ok. Zo zie je maar, wentelteefjes maken van elke beer terug een kind.

Er zijn zoveel zotte backstage verhalen, maar uiteindelijk draait het voor mij altijd om dankbaarheid. Daar haal ik al mijn voldoening uit.

Maarten Hedebouw: Ik heb ooit de keuken van Het Depot gedeeld met Tricky van Massive Attack. Hij kookt altijd zelf, dus wilde hij per sé zijn eigen menu klaarmaken. Het was fantastisch om met hem in de keuken te staan. Het is opmerkelijk dat artiesten die lang van huis zijn vragen om in de keuken te staan. Zij missen het huishoudelijke en vragen dan bijvoorbeeld of ze mee aardappel mogen schillen. Mij niet gelaten!

Mike Naert: In 2005 had Jeroen Meus het programma 'Plat Preféré', waar hij onder meer het lievelingsgerecht van Roald Dahl klaarmaakte: Roast beef met Yorkshire pudding. Tijdens de eerste headlineshow van De Jeugd Van Tegenwoordig maakte ik hetzelfde klaar. Faberyayo en Vieze Fur hebben toen mee in de keuken gestaan, omdat ze het zó lekker vonden. Uiteindelijk hebben ze zelfs nog mee de afwas gedaan! Dat maak je niet vaak mee.

Nog een schoontje. In 2009 hadden we And You Will Know Us By The Trail of Death over de vloer. Ik kookte toen voor hen een maaltijd. Na afloop van het concert bleef de band hangen in de foyer. Ik deed teken naar de tappers dat ze hen iets te drinken mochten geven. De band begreep niet waarom de kok drank uitdeelde in de concertzaal! (lacht). Die muzikanten vonden dat zo fantastisch dat de programmator van Het Depot óók achter de kookpotten stond! Uiteindelijk zijn we nog tot in de vroege uurtjes op stap geweest én hebben we de hele avond over eten gebabbeld.

Waarin maak je het verschil als je voor artiesten kookt?

Véronique: Ik kook met evenveel zorg, passie en liefde voor vrienden als voor artiesten. Mijn keuken is een zorgende keuken. De meeste artiesten zijn heel ver en lang van huis en moeten avond na avond alles van zichzelf kunnen geven. Ik wil ze hierin ondersteunen door hun de beste basis te geven: lekker eten. Dat is iets fantastisch mooi waar ik ontzettend veel voldoening uit haal.

Maarten: Ik zou eigenlijk geen verschil mogen maken. Mocht ik ongestuurd twee uur mijn ding kunnen doen thuis, zou ik dat ook doen, maar daar neem ik de tijd niet voor. Shame on me!

Wat maakt je het liefst klaar?

Véronique: Het liefst werk ik seizoensgebonden en intuïtief. Mijn gerechten veranderen doorheen het jaar. Ik hou van afwisseling!

Maarten: De Mediterrane en Afrikaanse keuken zijn mijn favorieten. In de winter ga ik meer voor de Vlaamse keukenkost. Als ik niet weet wat ik moet maken en kamp met de ‘writers block’ van de koks, zoek ik altijd van waar de bands zijn. Ik probeer dan een gerecht van die regio na te maken en zo ontdek ik steeds nieuwe dingen!

Mike: Met orechiette, courgettes en kalfsgehakt scoor ik altijd. Het is een simpel, maar heel lekker gerecht. De Italiaanse keuken is niet moeilijk om in grote hoeveelheden te maken. Ideaal wanneer je voor zo'n dertig artiesten moet koken!

Heb je een goeie kooktip?

Véronique: In de keuken moet je naar mijn gevoel vooral luisteren naar je gevoel. Bij kookworkshops geef ik dat ook steeds bewust mee. Ik doe zelf bijvoorbeeld niet aan afmeten en wegen.

Heb je een geheim ingrediënt?

Véronique: Ik werk vaak met de zeste van citroen en appelsien. Zo worden gerechten frisser of komen de smaken samen. Dat doe ik echt bij alles, ook bij zoete dingen bijvoorbeeld. Mensen halen dat ingredient er ook steeds uit!

Mike: Look! In een goed gerecht moet altijd look en sjalot zitten.