Mintzkov 9

2020 ingeblikt

22.12.2020

Hoe overleefde Het Depot 2020? En hoe kijken we naar de toekomst?

2020 was rampzalig en nooit eerder keken we zo hard uit naar de start van een nieuw jaar. Vooraleer we vooruit kijken, blikken we eerst terug op een annus horribilis. Ready for a strange year in the life of Het Depot? Duik mee in onze kaarten!

Bezoekers11

BEZOEKERS

In 2019 verwelkomde Het Depot 93 000 bezoekers. In dit cijfer werden zowel de bezoekers op de eigen concerten en festivals als de bezoekers op externe events (zaalhuur) meegeteld. Wat redelijk hallucinant is, is dat we het afgelopen jaar minder dan één derde over de vloer kregen, namelijk 30 400 bezoekers.

Het afgelopen jaar kon er geen M-IDZOMER en Studentenwelkom plaatsvinden, maar organiseerden we in de zomer wel 23 kleine, coronaproof 'Anderhalvemetersessies' in de binnentuin van M. Deze sessies, die we organiseerden in samenwerking met M - Museum Leuven, zorgden ervoor dat we 4700 bezoekers livemuziek konden voorschotelen.

Concerten1

CONCERTEN

In een normaal jaar programmeert Het Depot zo'n 160 shows. Corona besliste daar anders over en zorgde ervoor dat we afgelopen jaar slechts 49 concerten in Het Depot konden programmeren.

"2020 had alles in zich om een fantastisch jaar te worden", aldus Mike Naert, algemeen directeur van Het Depot. "We hadden een uitgebalanceerde en volle concertkalender, de ticketverkoop liep als een trein en we hadden op 13 maart al zo’n 20 000 bezoekers over de vloer gehad. We gingen de drukste maanden ooit tegemoet, met als extraatje het EK voetbal, waar we onze zaal overladen met voetbalsupporters."

Festivals1

FESTIVALS

In een normaal jaar zet Het Depot de schouders onder heel wat festivals. Zo nemen we deel aan de organisatie van COOL Festival, and& Festival, M-IDZOMER, Studentenwelkom en Het Groot Verlof.

Afgelopen jaar kon (thank, God!) onze eerste editie van COOL Festival doorgaan en mochten we artiesten als Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra, Mr. Scruff en Tawiah verwelkomen in onze zaal. M-IDZOMER viel echter compleet in het water, dus lanceerden we in samenwerking met Stad Leuven 'Anderhalvemetersessies', waar we in een volledig coronaproof kader toch zo'n 25 shows konden laten plaatsvinden, dit alles gespreid over twaalf dagen.

Freelancers1

FREELANCERS

Een concert draait niet alleen op een band, een crew en een venue. Heel wat mensen achter de schermen stellen alles in het werk om jou een onvergetelijke concertavond te bezorgen. Denk maar aan alle licht- en geluidtechniekers, roadies, cateraars, etc. In een normaal jaar stelt Het Depot zo'n 600 freelancers te werk. Afgelopen jaar waren er dat slechts 60. Slik.

"Onze sector kent echter een grote waardeketen en de grote slachtoffers van de crisis zitten verder in de keten", licht Mike toe. "Door de grote inperking van eigen inkomsten werd veel minder uitgekeerd aan artiesten en hun entourage, waaronder ook aan onze technische freelancers." Hier zit dan ook het echte drama van onze sector.

Wil je de livesector, en iedereen die achter de schermen werkt, een hart onder de riem steken? Steun LIVE2020, het solidariteitsfonds voor de Belgische livemuziek.

Omzet1

OMZET

In 2019 telde de omzet van Het Depot 3,1 miljoen euro. Het afgelopen jaar was dat 1,3 miljoen. Ruim geteld tel je dus een omzet van 60 procent minder, met nog 2,5 maand normale activiteit. Als je naar de concerten kijkt, zit je aan een verlies van meer dan 70 procent, opnieuw met 2,5 maanden normale activiteit. Kortom: buiten die normale maanden is het verlies bijna totaal.

"Het hakt er diep in. Niet alleen mentaal, maar ook financieel," vertelt Mike Naert, algemeen en artistiek directeur van Het Depot. "Het Depot draait voor 75 à 80 procent op eigen inkomsten zoals ticketverkoop, horeca, sponsoring, externe verhuur van zaal en VIP, etc. Ons huis wordt gesubsidieerd voor zo’n 20 procent en kon daarmee de niet-personeelsgebonden vaste kosten blijven dekken." Door het inzetten van het mechanisme 'tijdelijke werkloosheid wegens overmacht' kon Het Depot z'n personeel behouden en de kost hiervan dragen.

De eigen inkomsten, die normaal voor een groot stuk bijdragen aan het dekken van de personeelsgebonden overhead, zijn geïmplodeerd. "Vergeleken met 2019 verliezen we de laatste drie kwartalen zo’n 90 procent van de eigen inkomsten. Normaal wordt hiermee de helft van de personeelskost én alle verlieslatende concerten gedekt", licht Mike toe. "Verlieslatende shows zijn veelal kleine concerten van startende artiesten of artistiek zeer relevante grotere shows van kwetsbare artiesten."

Door de bouw van een extra nooduitgang werd de capaciteit van Het Depot vorig jaar verhoogd. Dit zorgde ervoor dat Het Depot 960 toeschouwers kan verwelkomen. "Het Depot heeft per jaar zo'n 40 à 50 keer een uitverkochte zaal nodig om het spel te kunnen laten blijven draaien", vertelt Mike. "In het najaar kregen we de toestemming om concerten op beperkte schaal te organiseren, wat goed was om artiesten en hun crew opnieuw aan het werk te zetten. Echter: de organisatie van deze concerten was enkel leefbaar door de extra steunmaatregelen."

Vrijwilligers1

VRIJWILLIGERS

Geen Het Depot zonder onze fantastische vrijwilligers. Onze poule telt maar liefst 200 actieve vrijwilligers, die (in een normaal jaar) zo'n 3500 shifts draaien. Afgelopen jaar draaiden onze vrijwilligers maar slechts 900 shifts.

"Met de vrijwilligers bouwden we door de jaren heen één grote warme vriendengroep op", vertelt vrijwilligerscoördinator Sander Costermans. "Deze groep is zeer gevarieerd: muziekliefhebbers die komen helpen in ruil voor gratis concerten, studenten die mensen in het Leuvense willen leren kennen, frisse senioren die niet stil kunnen zitten, mensen die het moeilijk hebben in Het Depot een nieuwe drive vinden, noem maar op. Er komen ook steeds nieuwe vrijwilligers bij en daar zijn we meer dan blij mee. Zonder al deze prachtige, geëngageerde en vooral fijne mensen zou onze concertwerking niet kunnen draaien."

"Door het wegvallen van onze concerten afgelopen jaar, konden we elkaar niet zien. We missen het om samen naar live concerten te kijken, ervoor en erna een frisse Stella te drinken, bij te praten over alledaagse dingen en op elk concert nieuwe mensen te leren kennen. De impact van de maatregelen weegt voor sommige vrijwilligers enorm door. We proberen positief te blijven en kijken uit naar het eerste concert. Of nog beter: het eerste vrijwilligersfeest, dat gaat iets geven."

WAT BRENGT 2021?

"We hopen dat we opnieuw concerten kunnen organiseren op beperkte capaciteit", vertelt Mike. "Niet alleen onze bezoekers, maar ook onze medewerkers en vrijwilligers hebben het nodig. We zijn - naast een bron van inkomsten voor veel mensen - voor veel mensen een verbindende en sociale factor."

Het feit dat we als volledige sector kijken naar een jaar met grotendeels non-activiteit, maakt de impact bijzonder zwaar. Het terug in gang krijgen van de machine in 2021 is dan ook zeer belangrijk. "Wanneer de gezondheidssituatie het toelaat, zouden we zo snel mogelijk terug aan de slag moeten kunnen. Eerst met beperkte capaciteit en dan hopelijk via een grote trap in de zomerevenementen terug naar volledige capaciteit na de zomer ten laatste", vertelt Mike.

Met 'You're not alone', een initiatief van Het Depot en Stad Leuven, brengt Het Depot muzikanten één-op-één in contact met mensen die een hart onder de riem verdienen. "Met dit project konden we ervaren hoeveel impact muziek heeft op mensen. In goede en slechte tijden biedt muziek een houvast, maar ook troost en warmte," vertelt Mike. Fantastische Leuvense artiesten, zoals Milow, Selah Sue, Tom Helsen en Paul Michiels, speelden reeds honderden one-on-one concerten. "Nooit eerder konden we van zo nabij volgen en meemaken hoe ‘music' echt wel 'the answer' is."