Breaking Barriers 2019 (dag 1)

Breaking Barriers Website Header
zaterdag 09 november 2019
  • Locatie: Het Depot
  • Deuren: 16:00
Tickets

Ticket info

Prijs

€26 - €29

Verkooppunten

Punkfestival Breaking Barriers is terug! De vierde editie van Breaking Barriers vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 november 2019. Ontdek het volledige programma hier.

LINE-UP

  • The Nomads
  • Kid Congo & The Pink Monkey Birds
  • Duncan Reid & The Big Heads
  • Gore
  • Disturbance
  • Mise en Scène


THE NOMADS

De headliner op deze eerste festivaldag is een legendarische band die al sinds 1981 bewijst dat er in de grote muzikale geschiedenis een rechtstreekse lijn ligt tussen de garage rock van de sixties en de punkbands van de daaropvolgende decennia. The Nomads hebben altijd oog voor hun roots en kennen hun klassiekers, maar spelen tegelijkertijd met de energie en het enthousiasme van een echte punkband.

The Nomads zijn afkomstig uit Zweden en zonder hun voorbereidend werk zouden latere bands als Hellacopters, Gluecifer of zelfs The Hives nooit enig succes hebben gehad. Dit muzikaal monument is het begin en volgens sommigen ook het beste van de Scandinavische garagepunk.

Kid Congo & The Pink Monkey Birds

Hoewel hij geen wereldster is, hebben veel meer mensen Kid Congo al eens aan het werk gezien dan ze zelf denken. Alvorens zijn eigen band op te richten, zat deze gitarist immers in niet minder dan drie legendarische bands, waarmee hij meermaals zowat elk podium ter wereld heeft bezocht.

Kid Congo was een van de oprichters van The Gun Club, een band die hij al snel inruilde om gedurende jaren gitarist van The Cramps te worden, een band waarmee hij onder meer de LP 'Psychedelic Jungle' opnam. Een paar jaar later werd hij lid van Nick Cave & The Bad Seeds.

De voorbije jaren concentreert hij zich op zijn eigen band, waarmee hij een punky rock 'n' roll speelt die perfect bij zijn extravagante imago past. De naam Pink Monkey Birds hebben ze trouwens uit een songtekst van David Bowie geplukt. Hun recentste LP dateert uit 2016 en draagt de titel 'La araña es la vida', een passend tribuut aan Kid Congo's eigen Mexicaanse afkomst.

DUNCAN REID & THE BIG HEADS

Als één van de originele leden van The Boys, was Duncan Reid al betrokken bij de Londense punkscene in 1976, maanden voor de pers en de grote platenlabels vermoedden dat er iets aan de hand was. The Boys zijn ondertussen weer bij elkaar en hebben eigenaardig veel succes in Japan, maar Duncan Reid, altijd te herkennen aan zijn eigenzinnige voorliefde voor roze schoenen, heeft ondertussen zijn eigen band, The Big Heads.

Samen maken zij naar eigen zeggen 'heavy melody power pop punk', de juiste combinatie van woorden om hun energieke livesets weer te geven. Het is niet soft maar toch melodieus, het is punk maar toegankelijk en bovenal toont elk concert aan hoeveel power deze band in huis heeft.

GORE

Gore is een buitenbeentje in de punkscene. De band is in 1985 opgericht door ex-leden van legendarische Nederlandse 80's hardcorebands Pandemonium en Disgust, maar heeft meteen voor een heel andere stijl gekozen. Gore speelt namelijk slepende en dreigende instrumentale stukken die stuk voor stuk een donkere sfeer oproepen, maar dan wel met de attitude van een punkband die zich bewust ver houdt van het muzikale mainstreamcircus.

Begin dit jaar heeft de band voor het eerst in 22 jaar weer een nieuwe plaat uitgebracht. De titel is 'Revanche' en bestaat eigenlijk uit opnieuw opgenomen songs van de LP 'Lifelong Deadline' uit 1992 waarover de bandleden zelf niet tevreden waren. Op Breaking Barriers zullen ze die nieuwe oude songs live aan het publiek voorstellen.

DISTURBANCE

Breaking Barriers kan natuurlijk niet zonder een band die compromisloze harde punk brengt en geen moeite doet met de muzikale mode van het moment mee te lopen. Disturbance speelt luid, snel en agressief, maar is origineel genoeg om niet te klinken als een kopie van anderen.

De band is in 1996 opgericht in Rotterdam, maar is altijd heel internationaal actief geweest. In België zijn ze nog niet erg bekend, maar ze hebben wel een tournée door China achter de rug en hun muziek is uitgebracht door labels in landen als Ecuador en Indonesië. Punk blijft al lang niet meer beperkt tot een paar grote Westerse steden als Londen of New York en zo hoort het ook.

Mise en Scène

Het is 2019 en dat betekent dat we ook de veertigste verjaardag vieren van de zogenaamde 2Tone-beweging, het label en de bands die de link tussen punk en ska voorgoed hebben gelegd. Dit mogen we met Breaking Barriers natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Mise en Scène is het perfecte bewijs dat men de punkattitude met vrolijke Jamaicaanse ritmes kan combineren.

De band is afkomstig uit Gent en heeft sinds 2002 al twee cd's uitgebracht en honderden concerten in binnen- en buitenland gespeeld. Mise en Scène is één van de meest onderschatte ska-bands van het moment en men mag zich dan ook verwachten aan een energiek concert dat de punky gitaarriffs versterkt met een uitgebreide blazerssectie.