Breaking Barriers 2019 (dag 1)

Breaking Barriers Website Header
zaterdag 09 november 2019
  • Locatie: Het Depot
  • Deuren: 16:00

Ticket info

Prijs

€26 - €29

Verkooppunten

Punkfestival Breaking Barriers is terug! De vierde editie van Breaking Barriers vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 november 2019. Ontdek het volledige programma hier.

LINE-UP

16h00 - Doors
16h25 - Mise en Scène
17h30 - Disturbance
19h00 - Gore
20h20 - Duncan Reid & The Big Heads
21h40 - Clowns
23h10 - The Nomads
00h20 - Afterparty

THE NOMADS

De headliner op deze eerste festivaldag is een legendarische band die al sinds 1981 bewijst dat er in de grote muzikale geschiedenis een rechtstreekse lijn ligt tussen de garage rock van de sixties en de punkbands van de daaropvolgende decennia. The Nomads hebben altijd oog voor hun roots en kennen hun klassiekers, maar spelen tegelijkertijd met de energie en het enthousiasme van een echte punkband.

The Nomads zijn afkomstig uit Zweden en zonder hun voorbereidend werk zouden latere bands als Hellacopters, Gluecifer of zelfs The Hives nooit enig succes hebben gehad. Dit muzikaal monument is het begin en volgens sommigen ook het beste van de Scandinavische garagepunk.

Clowns

Punk is gelukkig niet enkel het domein van oude grijzaards. Clowns is een jonge Australische band. Sinds hun oprichting in 2010 is hun populariteit jaar na jaar gestegen, wat heeft geleid tot tal van buitenlandse tournees en een indrukwekkende platenverkoop.

Clowns is een echte onafhankelijke band, die zo veel mogelijk zelf in handen houdt. Niet alleen hebben ze hun eigen label om muziek op uit te brengen, zorgen ze zelf voor hun management en boekingen en hangen ze eigenhandig concertaffiches waar dat niet mag, maar ze stelen ook volledig zelf benzine van hun buurman om met hun roestige camionette alternatieve clubs te kunnen afschuimen.

Voor de wereldwijde distributie van hun laatste LP, ‘Nature/Nurture’ werken ze samen met Fat Wreck Chords, een label dat al enkele decennia garant staat voor kwaliteit en de thuisbasis is van enkele van de bekendste punk acts van het moment, gaande van NoFX tot Descendents. De LP werd voorafgegaan door de single ‘Prick’, een song over hoe teleurstellend het voor punkfans moet zijn te ontdekken dat de leden van Clowns eigenlijk irritante etters zijn.

Dit is een band die ooit nog te groot wordt voor clubs als Het Depot, maar u krijgt dit najaar nog de kans ze te zien in de omgeving waarin ze thuishoren, het podium van een organisatie die het risico durft te nemen ook bands te boeken die op geen enkele radiozender te horen zijn.

DUNCAN REID & THE BIG HEADS

Als één van de originele leden van The Boys, was Duncan Reid al betrokken bij de Londense punkscene in 1976, maanden voor de pers en de grote platenlabels vermoedden dat er iets aan de hand was. The Boys zijn ondertussen weer bij elkaar en hebben eigenaardig veel succes in Japan, maar Duncan Reid, altijd te herkennen aan zijn eigenzinnige voorliefde voor roze schoenen, heeft ondertussen zijn eigen band, The Big Heads.

Samen maken zij naar eigen zeggen 'heavy melody power pop punk', de juiste combinatie van woorden om hun energieke livesets weer te geven. Het is niet soft maar toch melodieus, het is punk maar toegankelijk en bovenal toont elk concert aan hoeveel power deze band in huis heeft.

GORE

Gore is een buitenbeentje in de punkscene. De band is in 1985 opgericht door ex-leden van legendarische Nederlandse 80's hardcorebands Pandemonium en Disgust, maar heeft meteen voor een heel andere stijl gekozen. Gore speelt namelijk slepende en dreigende instrumentale stukken die stuk voor stuk een donkere sfeer oproepen, maar dan wel met de attitude van een punkband die zich bewust ver houdt van het muzikale mainstreamcircus.

Begin dit jaar heeft de band voor het eerst in 22 jaar weer een nieuwe plaat uitgebracht. De titel is 'Revanche' en bestaat eigenlijk uit opnieuw opgenomen songs van de LP 'Lifelong Deadline' uit 1992 waarover de bandleden zelf niet tevreden waren. Op Breaking Barriers zullen ze die nieuwe oude songs live aan het publiek voorstellen.

DISTURBANCE

Breaking Barriers kan natuurlijk niet zonder een band die compromisloze harde punk brengt en geen moeite doet met de muzikale mode van het moment mee te lopen. Disturbance speelt luid, snel en agressief, maar is origineel genoeg om niet te klinken als een kopie van anderen.

De band is in 1996 opgericht in Rotterdam, maar is altijd heel internationaal actief geweest. In België zijn ze nog niet erg bekend, maar ze hebben wel een tournée door China achter de rug en hun muziek is uitgebracht door labels in landen als Ecuador en Indonesië. Punk blijft al lang niet meer beperkt tot een paar grote Westerse steden als Londen of New York en zo hoort het ook.

Mise en Scène

Het is 2019 en dat betekent dat we ook de veertigste verjaardag vieren van de zogenaamde 2Tone-beweging, het label en de bands die de link tussen punk en ska voorgoed hebben gelegd. Dit mogen we met Breaking Barriers natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Mise en Scène is het perfecte bewijs dat men de punkattitude met vrolijke Jamaicaanse ritmes kan combineren.

De band is afkomstig uit Gent en heeft sinds 2002 al twee cd's uitgebracht en honderden concerten in binnen- en buitenland gespeeld. Mise en Scène is één van de meest onderschatte ska-bands van het moment en men mag zich dan ook verwachten aan een energiek concert dat de punky gitaarriffs versterkt met een uitgebreide blazerssectie.