Breaking Barriers presents Pussy Riot + Spizzenergi + Hägar the Womb + Sovjet War

Websiteheader
zaterdag 09 oktober 2021
  • Locatie: Het Depot
  • Deuren: 18:00

Ticket info

Prijs

€25 - €28

Cultuurkaart KU Leuven

€22 - €25

Verkooppunten

Room setup

Flex

Dit concert vindt plaats in de grote zaal. In flex-opstelling zijn er zowel zit- als staanplaatsen. De zitplaatsen zijn niet genummerd.

Meer info

Punkfestival Breaking Barriers is terug met een affiche om ú tegen te zeggen!

De cultuursector moet besparen, maar doet dit gelukkig niet op kwaliteit. Al sinds maart 2021 hoopt iedereen in de alternatieve scene op een terugkeer naar een wereld waarin we elkaar vrij kunnen ontmoeten en samen ontevreden naar de toestand van onze samenleving kunnen kijken. We hebben er lang op moeten wachten.

Een Russische band die het nooit heeft nagelaten voor de eigen overtuigingen op te komen, maar daar wel een zware prijs voor heeft betaald. Een Belgische herontdekking die uit een winterslaap van meer dan twintig jaar is ontwaakt. En twee Britse bands die - elk op hun eigen manier - bewijzen dat de onafhankelijke geesten zich niet door een Brexit laten tegenhouden. Ben je klaar voor een nieuwe afspraak met de vele facetten van punk? Markeer dan 9 oktober 2021 in je agenda!

PUSSY RIOT PRESENTS 'RIOT DAYS' (RU)

Een promotiestunt van president Poetin om het imago van zijn land te verbeteren, wordt dit zeker niet. Pussy Riot is een activistisch en feministisch kunstcollectief dat continu de grenzen verlegt en weet als geen ander hoe het voelt om te rebelleren in een totaal corrupte politiestaat.

Ze werden in 2021 in één klap bekend na een rebels optreden in de Christusverlosserskathedraal in Moskou. Dit was een protestactie tegen de herverkiezing van President Poetin en de verwevenheid met de orthodoxe kerk. Dit hele gebeuren kreeg een staartje en wat later moesten ze voor de rechtbank verschijnen. De leden konden op de steun rekenen van onder andere Red Hot Chilli Peppers, Madonna en Sting. Twee leden, Maria Aljochina en Nadezjda Tolokonnikova (ook wel bekend als Nadja Tolokno) kregen te horen dat ze twee jaar naar een strafkamp moesten. Beiden vrouwen gingen in de gevangenis in hongerstaking en Nadezjda werd zelfs verbannen naar Siberië.

Met ‘Riot Days’ brengt het Pussy Riot Theatre een totaalspektakel waarin heel het verhaal van dit schijnproces met muziek en dialoog uit de doeken wordt gedaan. De muziek is eclectisch, maar dienst steeds hetzelfde doel, namelijk de mensen wakker schudden voor elke vorm van protest onmogelijk is gemaakt. Pussy Riot wil het gele hesje door de roze bivakmuts vervangen en iedereen mag meedoen. Een collectief met ballen, zegt u? Zoveel is zeker!

SPIZZENERGI

Spizzenergi is de band rond de extravagante Londense zanger Spizz. De band heeft in de loop der jaren allerlei namen gehad, maar de muziek is altijd dezelfde gebleven. Met name een mix van de energie van punk en de futuristische visie van de zanger; iemand die nog hoopt dat de toekomst ons van het ellendige heden zal verlossen.

Tijdens Breaking Barriers zal de set een overzicht van de carrière van de band worden! Verwacht je aan oude hits als 'Where's Captain Kirk?', ooit nog de allereerste nummer één in de toen pas opgerichte Britse Alternative Charts. Of aan nieuwer werk als het onderschatte ‘City of eyes’ of de single ‘Christmas in Denmark Street’, een samenwerking met wijlen David Bowie’s huisproducer Tony Visconti die het in december 2020 tot in de Engelse Top 20 wist te schoppen.

HÄGAR THE WOMB

Hägar the Womb is één van de best bewaarde geheimen en obscure parels uit de Engelse anarchopunkscene. De band heeft in samenwerking met geestesgenoten als Conflict, Poison Girls en The Mob heel wat singles uitgebracht die in eigen land veel succes hadden. Reden te meer dat het Europese vasteland met hen kan kennismaken!

Het is de allereerste keer dat Hägar the Womb op Belgische bodem speelt. Verwacht je aan stevige gitaren, snelle drums en de onophoudelijke nonsens van twee zangeressen die er plezier in vinden hun bassist verbaal te mishandelen. Dit is punk in zijn zuiverste vorm. Maatschappijkritisch, maar met plezier. Luid, maar met sterke melodieën. Chaotisch, maar met een duidelijke boodschap.

Hägar the Womb is een band die nog steeds speelt in de originele bezetting die de band in 1981 heeft opgericht.

SOVJET WAR

Sovjet War is een band die in de omgeving van Leuven als een cultband geldt, maar daarbuiten nog op de grote doorbraak zit te wachten. De band bestond tussen 1979 en 1984; eerst onder de noemer 'The Sovjets en sinds 1982 gaan ze door het leven als 'Sovjet War'.

Na een lange pauze werd 'Sovjet War' in 2019 opnieuw in het leven geroepen, net op tijd om plots meer dan een jaar niet te mogen optreden. Ze hebben die tijd dan maar gebruikt om nieuwe nummers te schrijven en zich voor te bereiden op hun terugkeer naar het podium. Kenners, verzamelaars en mensen met ondertussen veel grijs haar herinneren zich zeker nog songs als 'The Nuthouse', maar gelukkig klinkt de band fris, energiek en gemotiveerd genoeg om ook een nieuw publiek te kunnen meeslepen.