09 mei 2015

Deuren 20:00

The Neon Judgement

Sinds het begin van de jaren tachtig is The Neon Judgement een vertrouwde naam in de alternatieve scène in België en ver daarbuiten. Opererend vanuit Leuven en beïnvloed door groepen als Suicide en Kraftwerk, richten Dirk Da Davo en TB Frank hun groep op. Ze scheerden hoge toppen met donkere tracks zoals ‘TV Treated’ en ‘Factory Walk’, maar ook meer rock-gebaseerde songs zoals ‘Miss Brown’ en ‘Tomorrow in the Papers’.


The Neon Judgement werd in de Belgische underground beschouwd als de pioniers van het genre Electronic Body Music (EBM) of Electrowave. Dit genre was ook indirect verantwoordelijk voor de New Beat stroming in 1988.
Maar het belang van de band beperken tot die ene niche zou oneerlijk en onjuist zijn. Want The Neon Judgement stond net zo goed voor pop met een gevaarlijk randje, speels experiment en de broodnodige dosis rock 'n' roll die het elektronische canvas pas echt tot leven bracht. Het was die combinatie die hen uniek maakte en blijft maken.

Vandaag wil The Neon Judgement echter hun werk overhandigen aan de muziekgeschiedenis. Met een compilatie van hun beste en meest exclusieve werk in een Time capsule. En een Farewell Tour waar voor de laatste keer de beste eigthies-revival wordt bovengehaald.

Laat ons wel wezen, voor toekomstige muziekarcheologen is dit niets minder dan een natte droom. Maar tegelijkertijd is het een gemeend “Dankjewel” aan iedereen die ooit de muziek van The Neon Judgement omarmd heeft.