12 november 2016

Locatie concertzaal Het Depot
Martelarenplein 12, 3000 Leuven
Deuren 14:30
Tickets ›
Ticket info
Prijs

Dagticket vrijdag 11/11: € 31 - € 34
Dagticket zaterdag 12/11: € 28 - € 31
Combiticket 11/11 + 12/11: € 55

Combitickets kunnen niet aangekocht worden aan de kassa en zijn dus enkel te koop in voorverkoop. Combitickets kan je hier aankopen.

Verkooppunten
Het Depot
Martelarenplein 12,
3000 Leuven
Fnac
Vital Decosterstraat 7,
3000 Leuven

BREAKING BARRIERS

Breaking Barriers is een twee dagen durend festival dat Het Depot organiseert om de eerste 40 jaar van het 5000-jarig bestaan van punk te vieren.

Meer info: www.hetdepot.be/breakingbarriers

ARTIESTEN

DISCHARGE (23:10)

Discharge is een van de invloedrijkste punkbands ooit. Vaak geïmiteerd, maar zelden geëvenaard. Zonder Discharge was er onder andere geen sprake geweest van de metal/hardcore crossover in het midden van de eighties. Discharge haalt zijn energie nog steeds uit een algemene kwaadheid om wat in de wereld misloopt en dan vooral uit hun afkeer van oorlogen, die tenslotte toch altijd worden uitgevochten door arme mensen omdat rijke mensen er beter van worden. Breaking Barriers vindt plaats tijdens het weekend waarin de wapenstilstand van 1918 worden herdacht, maar het onderwerp blijft tegelijkertijd helaas zeer actueel.

Doorheen de jaren zijn veel groepsleden gekomen en gegaan, maar in Het Depot speelt de band met 75 percent van zijn originele bezetting. In april 2016 is het nieuw album, 'End Of Days', op het beruchte label Nuclear Blast uitgebracht. De band is echter van plan de nieuwe songs met een grote lading oude favorieten af te wisselen.

ZYKLOME A (21:55)

Bij een festival als Breaking Barriers hoort ook een exclusieve verrijzenis van een band waarvan iedereen dacht dat ze nooit meer zouden spelen. Het Depot is dan ook zeer blij dat Zyklome A tegen alle verwachtingen in plots heeft besloten zichzelf te reanimeren. De band speelt de eerste show in 31 jaar.

Dit is niet zomaar een band die aan de line-up wordt toegevoegd. Hun songs zijn al decennialang klassiekers in binnen- en buitenland en nu krijgen nieuwe generaties die tussen 1981 en 1985 te jong waren eindelijk de kans ze live te horen. Tijdens Breaking Barriers zal Zyklome A een reeks songs spelen afkomstig van hun legendarische LP 'Made in Belgium', van de split-7” met Moral Demolition en van de al even legendarische Belgische compilatie 'Alle 24 goed'. Meer kan een mens niet verlangen.

THE MOB (20:35)

The Mob moet zowat de minst productieve aller punkbands zijn. Tijdens de voorbije 37 jaar zijn ze er amper in geslaagd een enkele LP en een zestal singles uit te brengen. Alleen zijn dit stuk voor stuk pareltjes waar veel andere bands enkel jaloers op kunnen zijn. The Mob beheerst de kunst tegelijkertijd strijdvaardig, melancholisch, pessimistisch en idealistisch te klinken. Slechts weinigen doen het hen na.

Oplettende lezers hebben misschien gemerkt dat op deze website geen foto's van The Mob staan. De band verzet zich zo sterk tegen de verering van idolen dat ze hebben geweigerd bandfoto's met de muzikanten erop te sturen. The Mob zal altijd een deel van de underground blijven, de omgeving waar ze zich altijd het meest thuis hebben gevoeld.

BELGIAN ASOCIALITY (19:05)

Belgian Asociality is natuurlijk een bekende naam in de Belgische punkscene en ver daarbuiten. Al 28 jaar spelen ze keer op keer kleine zalen en grote festivalterreinen plat met hun moeilijk te imiteren mix van snelle, hoekige gitaarriffs en grappige, grotendeels Nederlandstalige teksten.

Speciaal voor het Breaking Barriers festival zal de band een exclusieve set met enkel hardcore songs uit de jaren tachtig en negentig spelen. Deze setlist vol klassiekers met een hoog meebrulgehalte zal niet op andere plaatsen te horen zijn.

HARD SKIN (17:50)

Als de beste Oi!-band ter wereld hoeft Hard Skin zich tegenover niemand te bewijzen. Dat is maar goed ook, want nader onderzoek zou enkel verwarring veroorzaken. Sommigen durven beweren dat Hard Skin geen echte Oi!-band is. Niet alle groepsleden drinken alcohol. De gitarist heeft ooit nog in de anarchopunkbands Thatcher on Acid en Schwartzeneggar heeft gespeeld. De bassist was ooit lid van de letterlijk onbeschrijflijk onvoorspelbare anarchoband Wat Tyler.

Tijdens hun concerten worden de teksten door honderden mensen meegezongen. De reden is uiteraard dat Hard Skin een authenticiteit uitstraalt waar de zogenaamde echte Oi!-bands enkel jaloers op kunnen zijn. Deze band is het heden en de toekomst voor een muzikale strekking die zonder Hard Skin beter geen fans zou hebben.

MICK'O'TOOLE (16:45)

Breaking Barriers is een viering van veertig jaar punk, wat niet mag worden verward met een viering van punk zoals het veertig jaar geleden was. Dat betekent dat er ook ruimte wordt gemaakt voor jonge, onbekende bands. Nu is Mick O'Toole nog zeer obscuur, maar deze band heeft echter het potentieel om in de toekomst echte successen te kennen en in dat geval kunnen alle aanwezigen op 12 november er nadien over opscheppen hun allereerste concert op Belgische bodem te hebben meegemaakt.

Mick O'Toole speelt wat men wel eens folkpunk noemt, een energieke mengeling waarin hun voorliefde voor zowel punkbands met gevoel voor sterke melodieën als voor traditionele folk tot uiting komen. Deze mensen zijn in staat songs van hoge kwaliteit te schrijven en ze live te brengen met een enthousiasme dat het publiek onweerstaanbaar meesleurt.

ELVIS PEETERS (SPOKEN WORD) (15:45)

Elvis Peeters is ondertussen ongeveer even bekend als schrijver dan als zanger, maar zelfs tijdens de eerste jaren van zijn band Aroma di Amore viel hij al op door de originele manier waarop hij met de Nederlandse taal omging, een taalgevoel dat hij nadien met zijn nieuwe band De Legende nog wist te verdiepen. In 1976 heeft Elvis Peeters zich volop in de Brusselse punkscene gestort en daar een eeuwige loyauteit aan de DIY-attitude, de kritische ingesteldheid en de creatieve energie van de beginnende punkbands heeft overgehouden.

Tijdens Breaking Barriers zal Elvis Peeters het gedurende ongeveer 40 minuten spreken over zijn eigen ervaringen met de punkscene en over zijn interpretatie van een tegencultuur die het leven van een hoop mensen ingrijpend heeft veranderd.

KLOOT PER W (SPOKEN WORD) (14:50)

De artistieke duizendpoot Kloot Per W draait al veertig jaar mee in de muziekscene. Een compleet overzicht van al zijn bands en projecten zou tientallen pagina's in beslag nemen, maar het staat vast dat hij een niet te verwaarlozen bijdrage aan de ontwikkeling van alternatieve muziek in België heeft geleverd.

Tijdens Breaking Barriers komt Kloot Per W niet langs om te spelen, maar om te spreken. Gedurende veertig minuten minuten zal hij het hebben over zijn persoonlijke ervaringen met het ontstaan en de evolutie van punk en over wat het voor hem heeft betekend in 1976 met dit nieuw fenomeen te worden geconfronteerd.